Kedilerin Ağız Kokusu Sebepleri Nelerdir?
Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Kedilerde Ağız Kokusu Normal Mi?
Kedilerde ağız kokusunda normallik, kokunun diş çıkarma eylemine bağlı olarak gelişmesi halinde söz konusudur. Ağızda yer alan koku her hangi bir diş çürümesi ve kronik bir başka hastalığa bağlı olarak gelişiyor ise durum normal değildir ve tedavi gerektirir.
Kedilerin Ağız Kokusu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin ağız kokusu semptomları şu şekilde sıralanır: – Kedi kişiyi yaladıktan sonra ağızda değil ama tükürükte hafif çürük koku varsa, – Normalde yenile mama miktarından daha az mama tüketiliyorsa, – İştahsızlık problemi ortaya çıkmış ise, – İştahsızlık ile birlikte gelen halsizlik varsa, – Ağzın tek tarafı kullanılarak mama yeniyorsa, – Mama çiğnemede güçlük çekiliyorsa, – Kedi ağız içi kontrol edilmek istendiğinde kaçıyorsa, – Ağızdan salya akıntısı geliyor ise temelde yatan bir rahatsızlık sebebi ile kedinin kötü ağız kokusu problemi yaşayacağından söz edilir. Kedilerin Ağız
Kokusu İle Salya Akıntısı
Kedide ağız kokusuyla salya akması, kedinin ağzında yer alan diş eti iltihabı probleminin yansımalarıdır. Kedinin ağzında ilerleyen çürükler ve iltihaplanmış diş eti ağrıya sebep veriyor ise acı etkisi ile hem salya akıntısı hem de iltihap sebebi ile ağızda kötü koku ortaya çıkar. Bu gibi bir durumda veteriner hekime zaman kaybetmeden danışılmalıdır.
Kedilerde Diş Çürüğü
Kedinin diş çürüğü, kedilerde ağız kokusuna sebep olan yutkunma ile alınana mikroplara bağlı olarak genel sağlık durumunu etkileyen problemdir. Kedinin sürekli yumuşak yemekler ile beslenmesi veya her zaman yaş mama yemesi halinde ortaya çıkan çürükler, kedinin ağzında yoğun ve kötü bir kokuya sebep olurlar. Şekerli ve karbonhidratlı gıdaların kediye verilmesi halinde, çürüyen dişler sebebiyle aynı rahatsız edici koku etkileri gözlemlenir.
Kedilerde Ağız Yarası
Kedi ağız yaraları, tavuk kemiği, balık kılçığı gibi sivri uçlara sahip olan şeylerin kedinin damağına veya diş etlerine batması sonunda ortaya çıkan problemlerdir. Bu yaraların kapanmaması ve başka kronik rahatsızlıklar ile ağızda çıkan yaraların enfekte olması halinde iltihap etkisi ile ağızda kötü koku olumu ortaya çıkar. Kedinin ağzın yer alan bu kötü kokunun giderilmesi için ağız içinde bulunan iltihaplı yaraların veteriner hekimce tedavisi gerçekleştirilmelidir.
Kedilerde İç Parazitler
Kedilerin bağırsak parazitleri, kedilerde kötü ağız kokusu oluşumuna neden olurlar. Düzenli aşılanma yapılmayan kedilerde ortaya çıkan ve ağızda kokuya sebep olan iç parazitler, düzenli aşılama sistemine geçiş yapılarak tedavi edilirler.
Kedilerde Diş Değişimi
Kedinin diş değiştirmesi, ağız kokusuna sebep olan ev kedinin 3,5 aylık olduğu dönemde meydana gelen faaliyettir. Süt dişlerinin dökülmesi ve yerlerine bir ömür kullanılacak olan dişlerin çıkması halinde, kedinin ağzında yüksek rahatsız ediciliği bulunmayan bir ağız kokusu oluşur. 3,5 aylık dönemde ortaya çıkan bu koku diş değişimi ardından kendiliğinden kaybolmaktadır.
Kedilerde Karaciğer Hastalığı
Besin sindirim ve dönüşüm işlevlerini tam şekilde gerçekleştiremeyen bir karaciğer ağızda koku, iştahsızlık, ani zayıflamalar, kusma gibi etkilere sebep olur. Diş etlerinin sararması, ağız kokusu, su ihtiyacında artış, davranışlarda hırçınlaşma, depresyon ev enerji düşüklüğü, koyu renkli idrar, karın alanında sıvı birikimine bağlı kilo alımından bağımsız şişkinlik gibi etkilerin görülmesi, halinde kedilerde karaciğer hastalığı oluşur.
Kedilerde Düzensiz Beslenme
Kedilerin düzensiz beslenmesi, ağız kokusuna neden olan ve beraberinde plak oluşumlu diş eti hastalığını ortaya çıkaran bir problemdir. Bu beslenme alışkanlığın ana besin kaynağı ise yaş mamalar veya sofradan geri kalan sulu yemeklerdir. Kuru mama ile beslenme alışkanlığının terk edilip, sürekli yaş mama ile besleme koşullarına geçiş yapılması ağız kokusuna ve dişlerde uzun süre plak birikimi ile iltihaplı diş eti hastalıklarına neden olur.
Kedilerde Diş Eti İltihabı
Kedilerin dişlerinde iltihaplanma, yerleşen çürüklerin etkileri ile oluşan ve ağız kokusuna neden olan sağlık problemidir. İltihaplanma halinde meydana gelen ağız kokusunun giderilmesi için iltihapların giderilmesi gerekir.